Lys giver godt humør

Endelig mere energi og bedre humør bare gennem lidt mere lys? Fakta er: Lys virker via vores øjnes nethinder direkte på vores hjerne og således umiddelbart på vores hormoner. Hvis vores krop får for lidt lys, udsender den mindre lykkesignalstof serotonin.

Et signalstof, som betragtes som afgørende for vores tilfredshed og vores humør! Den mørke årstid er desuden ansvarlig for en forøget produktion af melatonin i vores krop. Og det kan virke som et naturligt sovemiddel. Godt lys, det viser mange undersøgelser, øger ens velbefindende og således koncentrationsevnen.

Lys spiller også en stor rolle i forhold til vores gode humør og præstationsevne. Så det er ikke så underligt, at læger, psykologer og indretningsarkitekter ordinerer mere lys. Vigtigt i den forbindelse er, at lys skal integreres i vores hjem eller på vores arbejdsplads på en sådan måde, at det aktiverer os, når det handler om at kunne præstere, og virker afslappende, når det handler om at koble af.

Spørgsmål og svar

  • Er det korrekt, at bestemte lystfarver liver op eller gør en træt?

    Man bliver træt, hvis der er for lidt lys.

    Hvidt dagslys liver op. Dagslys-spektrummet indeholder den biologisk stimulerende blå sektor og opfattes af de fleste mennesker som behageligt. Undersøgelser har vist, at lys, der har et blåt islæt, er særligt velegnet til at live op og endog kan mindske smerter i øjnene og hovedpine.

    Det varmt-hvide lysspektrum virker stimulerende. Lysdioderne fra Schlüter fås med forskellige lysfarver. Se: "Hvor mange farver kan jeg vælge imellem?"

Vis alle spørgsmål