Lys og farver

Lys og farver, eller rettere farvetemperaturen, bestemmer, hvordan lyset virker. Lys kan virke stressende, eller beroligende. Et varmt hvidt spektrum f.eks. virker afslappende. Neutral hvid aktiverer mennesket. Dagslysspektret indeholder det biologisk virkende blå område, som mennesket vurderer som behageligt. Undersøgelser viser, at lys på op til 17.000 kelvin med tilsat blå gør særlig glad og endda kan nedsætte øjensmerter- og hovedpine.

Naturligt dagslys er dynamisk. Det forandrer sig i belysningsstyrke og farvetemperatur, fra solopgang til solnedgang.

Dagslys sammensættes af alle spektrets farver, men har helt forskelligt fra de fleste andre kunstige lyskilder en høj andel af blå: Glødepærer og mange energisparelamper har kraftige andele af gul og rød. Intelligente lyskoncepter imiterer dynamikken og også farvespektret af det naturlige dagslys. Således også systemet Schlüter-LIPROTEC. LIPROTEC skaber en dynamisk belysning gennem styring af farvetemperaturen og kan således reagere individuelt på menneskets behov. Mottoet er: Lyset er tændt. Humøret er højt.

Godt at vide:

Naturligt dagslys har flere tusind lux. Men også allerede meget lavere belysningsstyrker (500-1500 lux) er biologisk effektive. Farvetemperaturen spiller i den forbindelse en central rolle: Den skal ligne dagslyset. De forskellige farvetemperaturer afhænger af blandingen af lysstoffet. Deraf opstår forskelligt udprægede lysspektrer, som påvirker mennesket på forskellig vis. Lys med en større andel af blå er cirkadisk mere effektivt end varm hvide lysfarver.

Spørgsmål og svar

 • Kan jeg belyse rum med mine yndlingsfarver?

  Vores receiver til styring af de kulørte LED-strips byder på muligheden for at vælge mellem 8 programmerede farver. De gemte farvetoner er afstemt med hensyntagen til den biologiske indvirkning af lys og farver på mennesket.

  Via et farveforløb kan du også gemme din yndlingsfarve temporært eller vedvarende. Denne individuelle programmering foretages via kontakten.

 • Kan jeg fremstille et kulørt lysspil?

  Med vores styring til kulørte LED-strips kan der hentes forprogrammerede farveskift som scener. Med et tryk på knappen afgør du, hvilken stemning du vil aktivere.

 • Husker systemet min farvetemperatur, eller skal jeg altid indstille den på ny?

  Vores receiver til styring af farvetemperaturen af hvide LED-strips byder på muligheden for at gemme 4 faste farvetemperaturer. Hver enkelt farvetemperatur kan desuden ændres individuelt og gemmes vedvarende.

Vis alle spørgsmål